Strik med det bedste uldgarn | Find det bedste uldgarn til DIT projektUldgarn er den mest anvendelite garntype, og har været brugt til strik og hækling i mange år. Det bruges til mange forskellige strikkeopskrifter, da uldgarn kan købes i rigtig mange tykkelser og kvaliteter.Uld stammer som regel fra får eller lama, men der findes også mere sjældne varinanter som kameluld.

Uldgarn er et enormt alsidigt garn, og kommer i utrolig mange kvaliteter. Det kan derfor være svært at finde frem til hvad der er det bedste uldgarn til netop det projekt, du er i gang med. Her her vi forsøgt at gøre det en smule ved kort at beskrive de forskellige typer uldgarn, samt hvad de egner sig til.

Se eksempler på det bedste uldgarn længere nede i teksten


Det kan uld 

  • Temperaturregulerende
  • Lugt – og bakteriehæmmende
  • Kan indeholde meget vand
  • Er dejlig varmt og kan være blødt

Fordi ulden er et naturligt materiale, kan huden i strikkeopskrifter strikket i uldgarn. Derudover er det også lugt –og bakteriehæmmende. Kun ren uldgarn har denne egenskab.

Uld kommer fra dyr. Det er oftest får, der leverer det populære merinould. Alpacaulden er en smule finere, og kommer fra lamaen. Det dyr, som ulden tages fra, vokser hele tiden ny uld ud, og derfor er uldgarn et miljøvenligt materiale. Se et stort udvalg af uldgarn hos Rito her.

Vælger du økologisk uld, er du sikker på at dyrenes forhold samt fremstillingsprocessen lever op til en række krav. Du finder det største udvalg af økologisk garn hos Ecoknitting. Når du strikker med et materiale som uld, får det færdige produkt en række unikke egenskaber, som man ikke opnår med for eksempel akrylgarn.

Lækre uldsokker

Et par strikkede sokker i uldgarn, bliver ikke sure på samme måde som et par almindelige tennissokker.

Hvis du blot hænger dine strikkede uldsokker til at lufte natten over, kan sokkerne bruges igen næste dag. Det gør også uld særligt egnet som inderste lag, ved sport og aktiviteter med høj intensitet, som løb eller cykling.

 

Strik i uldgarn er godt til børn og babyer. Uldgarn er netop et utroligt populært og oplagt valg når det kommer til babystrik, da det er et naturligt materiale. Hvis du ikke ved så meget om uldgarn, tænker du måske at uld er meget krads ved den sarte babyhud. Det er rigtigt at visse former for uld er kradsende, og ikke egner sig til at være direkte mod babyhud. Dette kan du dog relativt nemt komme udover ved at vælge det bløde uld. Somme tider hedder det simpelthen babyuld. Hvis du går efter babymerino, babyuld, blødt alpacauld eller lignende, så er det egnet til babystrik.

Strik babytæppe i uld

Et babytæppe er et virkelig skøn strikkeprojekt, som både baby og de nye forældre vil få stor glæde af. Uldgarn er meget oplagt når du skal strikke et babytæppe, da ulden netop kan varme dejligt men uden at det bliver så voldsomt som for eksempel en dyne. Du kan se opskrifter på babytæpper her.

Når du strikker med uldgarn, får strikketøjet den unikke egenskab at være temperaturregulerende. Uldgarnets lange, snoede fibre isolerer effektivt, og holder dig varm når du fryser. Uldgarn kan absorbere op til 30 % af sin egen vægt i væske, så hvis du sveder, kan ulden lede sveden væk fra kroppen. På den måde virker uld kølende, selv hvis du sveder.

 

Typer af uldgarn


Hvis du holder dig til de fine typer uldgarn som merinould eller alpacauld, vil du opleve at de ikke kradser, men føles bløde. Føl dig frem, når du vælger uldgarn, og husk at have i mente hvad uldgarnet skal bruges til. Uldgarn egner sig godt til strikkeopskrifter med tøj både til babyer, børn og voksne.

Et slumretæppe til sofaen i uldgarn, kan også være det rene luksus. Uldgarn er dog dyrere end meget andet garn på markedet, da det er sværere at fremstille. Skal du strikke et helt tæppe, kan det derfor hurtigt løbe op. Så kan du passende overveje et blandingsgarn med uld og akryl. Det er billigere garn, men stadig r blødt og varmer dejligt. Læs om kunstigt fremstillet garn.

 


Her er en oversigt over forskellige garntyper i uld, så du kan finde det bedste uldgarn til det projekt du skal videre med.

Merinould – meget populært og blødt uldgarn

Mange har den opfattelse, at merinoulden er blandt det bedste uldgarn. Det er brugt i mange forksellige stykker tøj, især undertøj til børn og voksne, da det er meget blødt og ikke kradsende. Jo tyndere garn du vælger, jo mere fint og blødt bliver resultatet.

Merinouldgarnet stammer fra merinofår. Hvis du strikker et halstørklæde i merinould, får du et lækkert blødt halstørklæde, der samtidig varmer dejligt. Strik i merino uldgarn er også  særligt egnet til babyer, som du kan læse mere om tidligere i teksten.

Alpaca uldgarn – meget fint uldgarn fra lama

Uld fra en lama hedder alpacauld, eller lana uld. Det er meget blødt og fint, og derfor også en smule dyrere end for eksempel merinoulden. Vælger du at strikke i 100% alpaka uld vil du få det blødeste resultat.

Er du ude efter et eksklusivt garn, hvor der stadig er et bredt udvalg og et fornuftigt prisniveau, så er alpauld et godt bud på det bedste uldgarn til dig.

Et blandingsgarn med 10-15% alpaca, vil dog også give resultatet alpacaens karakteriske blødhed. Det er dog bedst til tøj eller andet, der ikke skal slides meget på, da det netop er så fint.

Undgå derfor at bruge alpacauld i sokker. Alpacen er et godt valg til en hue eller håndledsvarmer, men vil også være et eksklusivt og lækkert valg til strikket tøj, både til voksne og børn.

Mohair uldgarn

Mohairuldgarn stammer fra mohairgeder. Det er et af de mest ekslusive typer garn på markedet, og det er blevet stadig mere populært henover de seneste år. Mohairuldgarn er et særpræget garn, som man kan genkende på dets lidt “lodne” udtryk.

Når du strikker med dette garn får det færdige resultat et meget blødt look, der får dette hårede udtryk.

Vær opmærksom på at mohairuld er meget fint og tyndt, og kan derfor nemmere filtre og fnulre end mange andre uldtyper. Derfor ser man faktisk kun mohairuld indgå i et blandingsgarn med en anden type uld.

Den eneste type uldgarn med mohair som vi har fundet, er Drops kid-silk, som forhandles bl.a hos Rito. Det består af 75% mohair og 25% silke. Det giver et meget tyndt og eksklusivt garn, som man for eksempel kan strikke et meget smukt sjal eller tørklæde af.
[/av_textblock]


Der er mange strikkeopskrifter du kan strikke med uldgarn. Her har vi beskrevet en række bud på strikkeopskrifter med uldgarn.

 

 

Uldgarn er perfekt til at holde varmen med. Vælger man det bløde uld er det lækkert mod huden i form af for eksempel vanter eller et halstørklæde-

Strik håndledsvarmere i uld

Du kan strikke et par håndledsvarmere i uldgarn, der holder dine hænder varme. Håndledsvarmere er gode til foråret, hvor det ikke længere er lige så koldt som om vinteren. Du har fingrerne fri, så du kan benytte din smartphone, selvom du har håndledsvarmere på. Og så giver de bare et personligt præg på din forårs – eller efterårsgarderobe.

Har du mod på at strikke et par håndledsvarmere, kan du lige på Stylestrik få 10 % på de enkelte opskrifter, eller en hel bog med opskrifter. Brug rabatkoden strikkeopskrift.com, når du handler for at få rabatten. Se her, og vælg den opskrift du synes bedst om.

 

 

Kashmir uldgarn

Kashmir uld stammer fra Kashmir geder, der ikke producerer særlig meget pels. Derfor er ulden også ganske dyr, og anses som en af de mest eksklusive på markedet. Den kan være en udfordring at strikke med selv, da garnet er så fint, at det ikke holder længe til hverdagsbrug. Jeg vil anbefale i stedet at anvende baby merinould.

 

 

Recent Posts