Mælkegarn, zpaghetti-garn og refleksgarn


De seneste år er der kommet flere nye garntyper frem. Man kan nu vælge mellem rigtig meget andet end “bare” uld, bomuld eller akryl. Bambusgarn, mælkegarn eller stofgarn er blandt de nye garntyper, som vi tager et kig på her.

Hvorfor vælge specielle typer garn?

Der kan være mange grunde til at kigge efter specielle garntyper. De seneste år er der kommet stort fokus på både miljø og dyrevelfærd, og garn er ingen undtagelse. Derfor ønsker flere at strikke med garn uden uld, eller som alternativ vælge økologisk eller GOTS certificeret garn.

De specielle garntyper har selvsagt også andre egenskaber end det garn vi ellers kender til. Læs med her og lær mere om disse garntyper. Mælkegarn – eksklusivt og blødt

Mælkegarn er et eksklusivt garn, og kan sammenlignes med silkegarn. Det bliver brugt meget til at strikke baby – og børnetøj på grund af dets super bløde kvalitet. Garnet er altid blandet med nylon eller andet syntetisk garn, da det ellers ikke ville kunne holde.

Mælkegarn er især velegnet til

  • Babytøj
  • Børnetøj
  • Sommerstrik
  • Bløde babytæpper

Har du allerede nu fået lyst til at kigge nærmere på mælkegarn kan du set et udvalg hos Rito.

Gå til Ritos garnvalg her

Hvordan laves mælkegarn?

Det lyder måske mærkeligt at man kan producere garn ud fra mælk. Hvordan mælkegarn laves, kan beskrives som en længere og mere kompliceret proces, end andre garntyper.

Når det flydende mælk opvarmes, bliver det muligt at udvinde mælkefibrene, der herefter tilføres proteiner. Det er nødvendigt at behandle det organiske materiale kemisk, for at gøres det mere holdbart. I denne proces tilføres garnet det såkaldte zinkokzid.

Det er et antibakterielt enzym, der gør at mælkegarnet bliver afvisende overfor snavs, da enzymet har en antibakteriel effekt.

Har mælkegarn en helende effekt?

Mælk har en lang historie som helende. Cleopetra tog bad i gedemælk, og oplevede en helende effekt på huden. Mælk har nemlig et højt indhold af A -og D vitamin som er gavnligt for huden, og det har mælkegarn derfor også.

Mælkens naturlige egenskaber kombineret med zinkozidens antibakterielle effekt, gør mælkegarn til et meget populært garnvalg, som vi stadig ser mere og mere af. Mælkegarn er især populært til strikkeopskrifter til babyer og børn.

Mange vælger mælkegarnet fordi de ønsker at strikke med et luksusgarn. Mælkegarnet er også godt egnet til folk med sart hud, eller hvis man ikke kan tåle uldgarn.

Zpaghettigarn

Zpaghettigarn, også kaldet stofgarn, er en garntype, der består af en lang

Gå til Ritos garnvalg her

strimmel stof. Zpagettiggarn er meget tykt, og købes i store ruller hvor du får 8-900 gram. Oftest består garnet af bomuldsgarn. Garnet er mere egnet til at hækle med, end at strikke. De fleste opskrifter med denne garntype, er derfor også hækle opskrifter.

Hæklede kurve er meget populære og sjove at lave af spagettigarn. Små eller store tasker er også oplagte projekter. Du kan se gratis opskrifter på webshoppen Hobbii.dk.

Når du bruger stofgarn skal du være opmærksom på, at det ikke har en særlig lang løbelængde. Selvom det er store nøgler, så bliver de altså hurtigt brugt op når først du går i gang.

Bambusgarn

Bambus er i den grad vundet frem som materiale på meget kort tid. Bambus er på rekordtid blevet populært til tekstiler, både som garn og til tøj. Det særlige ved bambus er at det kan produceres på en meget miljøvenlig måde.

Bambusplanten kan vokse nærmest hvor som helst, og den vokser utrolig hurtigt. Fra rødderne kan der blive ved med at gro nye bambusplanter. Faktisk kan visse former for bambusplanter vokse en hel meter om dagen!

Netop fordi at bambusplanten vokser så hurtigt, er planten et godt alternativ til for eksempel træ.

Gå til Ritos garnvalg, og køb bambusgarn

Hvordan laver man bambusgarn?

I 2011 fandt man ud af at man kan lave tekstil ud af denne plante. Siden da er det gået hurtigt. Bambusplanterne laves om til en stor masse, der derefter skylles og spindes til fibre.

Bambusgarn er altid blandet med andre former for garn. Ofte akryl eller bomuld. Selvom bambusfibre er utrolig stærke, så skal det alligevel blandes med noget andet, for at kunne spindes til stærkt garn.

Kilder: Bambino.dk, Rito.dk

Refleksgarn – Bliv set i trafikken!

Slå to fluer med et smæk, og strik en fantastik hjemmestrikket hue, og sørg samtidig for at modtageren kan færdes sikkert på vejenene. På Rito.dk kan man få en garnvariant, hvor refleksgarnet allerede er inkludere. Det kommer i mange farver.

Du kan også vælge at strikke refleksgarnet sammen med det garn du har valgt til dit projekt. Du skal altså strikke med to garner, og derfor skal du strikke med en større pindstørrelse.

Hue med refleksgarn

Et hyggeligt projekt til den kolde og mørke tid kunne være en strikket hue i det silkebløde uld-blandingsgarn fra Drops Air med 70 % alpakauld, strikket  med reflekstråd også.

Køb Drops garn her

Læs også

Recent Posts