At kunne strikke sokker er virkelig en skøn ting at kunne. Lune hjemmestrikkede sokker er både en fantastisk gave at give til familie og venner, men er nu også dejligt at kunne strikke til sig selv. Hvis du ikke har prøvet at følge en strikkeopskrift på sokker før, kan det være en god ide at starte med en helt basis strikkeopskrift på sokker, som også er den første vi nævner på listen.

Scroll ned og se listen med strikkeopskrifter på strømper til nybegyndere og øvet

Leder du efter flotte strikkeopskrifter på strømper, så har vi her samlet en liste med forskellige opskrifter. Der er både strikkeopskrifter på sokker til nybegyndere, som kan give sig i kast med at strikke helt klassiske sokker. Til de mere øvet finder du her på siden også strikkeopskrifter på sokker med snoninger, farveskift og flotte effekter. Vi har fremhævet både gratis strikkeopskrifter og betalte.

Er du på jagt efter nemme strikkeopskrifter på sokker? Se om bogen “40 nemme sokker” er noget for dig. Klik her og læs vores anmeldelse af bogen.

Mangler du strømpepinde kan du købe dem billigt her. Se også flot strømpegarn i mange farver fra Drops lige her.

Enkel nybegynder strikkeopskrift på sokker

  • 49 kr.

Denne enkle strikkeopskrift på sokker er et godt sted at starte, hvis du er nybegynder. I strikkeopskriften er der angivet maskeantal til både børn og voksne, så du kan strikke sokkerne i mange størrelse. Dog er den ikke til babyer. Sokkerne strikkes med garnet Mayflower Alaska, hvor du kan vælge mellem skønne naturfarver. Det er en gratis strikkeopskrift på sokker, og garnet koster 49 kr. Sælges som strikkekit hos Rito.

Opskrift på ragsokker

  • 30 kr.

Lækre bløde ragsokker, som kan lune fødderne i den kolde tid. Disse sokker strikkes med to tråde strømpegarn, som giver dejlige tykke sokker. De to tråde giver ragsokkerne det flotte udryk, der kan laves i flere farver alt efter farvevalg. I denne opskrift på ragsokker, strikkes der rib både i skaftet og hele vejen ud til tåen. Dette giver en god pasform. Strømpeopskriften sSælges som strikkekit hos Rito.

Opskrift på sokker med ribskaft

  • 30 kr. Sælges som strikkekit hos Rito.

Endnu en klassisk strikkeopskrit på sokker. Fordi den er enkel, er dette en nem strikkeopskrift på sokker. Det er en gratis opskrift fra Drops. Nogen oplever at opskrifterne fra Drops er lidt svære at forstå, fordi de ikke gennemgås særlig dybdegående. Er du nybegynder anbefaler jeg derfor ikke at du bruger denne strikkeopskrift, men i stedet prøver den i bogen Politikkens strikke -og hæklebog (læs mere om denne nederst i teksten).

Strikkeopskrift på tykke sokker (hyggelige julesokker)

  • 57 kr.

Er du vild med julen, kan du strikke disse hyggelige sokker, som bliver dejlig tykke. Strikkeopskriften er fra Drops, og du kan strikke sokkerne i de forskellige mønstre du kan se på billedet. Selve opskriften på sokkerne er ret enkel, men bliver julet hvis du strikker dem i de julede farver. Garnet sælges som strikkekit hos Rito. 

Nem strikkeopskrift på sokker – til begyndere

Søger du en nem strikkeopskrift til sokker, er du kommet på en svær opgave. Der findes et virkelig mange forskellige på hvis du søger online. Da jeg selv skulle strikke mine egne første strikkede sokker, søgte jeg en opskrift uden mønster, farveskift, flotte snoninger og alt det der. Jeg ville starte med basisudgaven.

Den bedste, og nemmeste strikkeopskrift til strikkede sokker, fandt jeg i Politikens Strikke -og hæklebog. Her gennemgås det med tydelige billeder, hvordan man strikker sokker i en trin for trin vejledning. Hvis du synes det er lidt for meget at købe en hel bog, kan du låne den på biblioteket eller finde en strikkeopskrift på sokker i listen nedenfor.

Det skal du vide, når du går i gang med en strikkeopskrift på sokker

Inden du går i gang med din strikkeopskrift på sokker, skal du sikre dig at dine strømpepinde passer til det garn du har valgt. Lige med strikkede strømper, er det relativt nemt at vælge garn, da du blot skal gå efter strømpegarn – fx dette fra Drops Fabel. Strømpegarn består i hovedreglen af 75% uld og 25% nylon. Ulden gør de strikkede sokker dejlig varme, mens nylonen sikrer at de holder godt. Strømpegarn fås i et stort udvalg af farver, da ens sokker er et sted, hvor man virkelig kan lege med farverne. Hvis du ønsker farverige sokker i mange farver, kan du med fordel vælge farveskiftende strømpegarn. Så behøver du ikke at skifte farve, men får alligevel flotte hjemmestrikkede sokker i mange farver.

Hvordan strikker man sokker?

At følge en strikkeopskrift på sokker er ikke nødvendigvis det nemmeste i verden. Derfor anbefaler vi ikke, at du som dit første strikkeprojekt kaster dig ud at følge en strikkeopskrift på sokker. Når du strikker sokker, skal du holde styr på 5 pinde, og især når du strikker hælen skal hovedet holdes koldt. Den gode nyhed er, at når du først har lært at følge en strikkeopskrift på strømper, vil det blive nemmere fremover, da du kan se systemet i hvordan man strikker sokker.

Når du strikker sokker, skal du slå maskerne op på 4 pinde, og strikke med den 5. strømpepind. Du strikker rundt, sådan så sokken bliver i glatstrik når du strikker retmasker. Typisk laver man skaftet i ribstrik, så du starter med at strikke 2 ret, 2 vrag. Når du er færdig med skaftet, skal du strikke hælen. Her kræver det, at du tæller hvor mange pinde du strikker. Hælen er helt klart det sværeste i en strikkeopskrift på strømper og du skal regne med at forsøge et par gange inden det lykkedes. Når først hælen er strikket, er det ret nemt at strikke foden og til sidst lukke af. Når du lukker af skal du også følge strømpeopskriften nøje, så det bliver gjort pænt, og er behageligt at have på.

Hjemmestrikket sokker – en skøn gave at give

Alle bruger sokker, og derfor er hjemmestrikket sokker en skøn gave at give til venner og familie. Hjemmestrikkede sokker til børn og babyer er også meget populære som fx barselsgave. Der er næsten ikke noget mere nuttet end bittesmå strikkede sokker, og derfor har vi her på siden nævnt strikkeopskrifter på sokker til alle størrelser:

  • Strikkeopskrift på sokker til baby
  • Strikkeopskrift på sokker til børn
  • Strikkeopskrift på sokker til voksne