Her på siden finder du information om kunstigt fremstillede garntyper, som for eksempel polyester eller akrylgarn.

Læs videre og se en hvilke fordele ved akrylgarn har, så du selv kan vurdere om denne garntype er noget for dig

Det skal du vide om akrylgarn

Kunstigt fremstillet garntyper er billigere end garntyper fremstillet fra naturlige fibre som uldgarn og bomuldsgarn. Garnet er fremstillet, så det efterligner uldens lange fibre. Garnet er derfor dejlig varmt og blødt, og egner sig godt til for eksempel et strikket tæppe. Scroll ned og læs meget mere om fordelene ved akrylgarn, og andet kunstigt fremstillet garn.

Dog har det kunstige garn ikke det naturlige garns egenskaber, som at kunne isolere meget effektivt. Kunstigt fremstillet garn kan heller ikke indeholde meget væske, sådan som uld for eksempel er kendt for.

Fordele ved akrylgarn & andre kunstigt fremstillede garntyper

Akrylgarn er god til at holde formen

Akrylgarnet behøver ingen særlig pleje, eller særligt vaskemiddel. Strikkeopskrifter strikket med denne garntype er kendt for at holde pasformen selv efter mange vaske. Akrylgarn egner sig godt til at strikke tøj, huer, vanter, tæpper, puder, legetøj og meget mere.

Garntypen er det bedste alternativ til uld

Nogen mennesker bryder sig ikke om at gå med uldgarn, uanset hvilken type uld det drejer sig om, eller er måske endda allergiske. Deres hud bliver rød og kløende. Derfor er det godt at bruge andre garntyper at strikke med. Her kan akrylgarnet være et godt alternativ, da det er blødt og varmer mere end bomuld. For mange kan en god løsning være at købe et blandingsgarn med både akryl og uld, sådan at garnet er blødt og lækkert, men stadig har uldens skønne varme.

Det er billigt garn

En anden fordel, der er værd at fremhæve er at denne garntype er billig i forhold til uld. Da det er billigt at fremstille, kan det således også sælges til en billig pris. Du kan se et stort udvalg ad billigt akrylgarn hos for eksempel Rito. At garnet kan købes til en billig pris er især en fordel hvis du skal i gang med et større projekt, som for eksempel et sengetæppe.

Gode strikkeopskrifter til akrylgarn & andet kunstigt fremstillet garn

Strik et tæppe med akrylgarn – bedste garn til strikket tæppe

Akrylgarn er en af de bedste garntyper, hvis du skal strikke et tæppe til sofaen, da der er mere varme i end ren bomuld. Samtidig er akrylgarnet let, og dit tæppe bliver derfor ikke tungt som en ondt år. Til et strikket tæppe skal man bruge mange garnnøgler, og det kan også gøre det fordelagtigt at bruge akrylgarn, da det er billigt.

Strik tasker, bamser og legetøj

Alt hvad der ikke skal på kroppen, er oplagt at strikke med akrylgarn. Det holder godt, er billigt og akrylgarn fås i mange flotte farver. Modsat bomuld, holder akryl også farven trods mange vaske. Noget akrylgarn fås også i farvestrålende neonfarver.

Strik et blødt halstørklæde

Hvis du ikke ønsker at strikke med ren akryl, er et blandingsgarn en af de bedste garntyper. Her får du fordelene fra begge garntyper. Hvis du strikker en trøje med et blandingsgarn med omkring 50% uld og 50% akryl, nylon, viscose eller andet kunstigt fremstillet garn, vil trøjen få fordele fra begge garntyper:

  • Garn der ikke kradser
  • Garn der er nemt at vaske
  • Det er billigt garn
  • Garn der er varmt

Se opskrifter på halstørklæder her

Hjertegarn blanding af bomuld og akryl

Et skønt og blødt garn 50% bomuld og 50% akryl.

Dette skønne garn fra hjertegarn er en blanding af bomuld og akryl. Netop denne blanding er utrolig blød, da der ikke er nogen former for kradsende uld i garnet. Det er er et garn der egner sig godt til både tøj og tilbehør, men kan også fint bruges til at strikke ting til hjemmet, og man kan let strikke et lækkert tæppe af dette garn.

Hjertegarn blanding af bomuld og akryl

Et lækkert tykt garn med 60% bomuld og 40% akryl.

Endnu et blandingsgarn fra hjertegarn, denne variant har en bomuldprocent på 60%, altså lidt over halvdelen. Det gør garnet en anelse tungere end hvis det havde halvt af hvert. De naturlige bomuldsfibre er skønne at arbejde med, og garnet kan man bruge til at strikke tøj til både børn og voksne. Det er et tykt garn, der passer til pind 4 eller 5.

Blandingsgarn med uld og akryl

Uld er det mest anvendte garn, da det simpelthen kan bruges til så mange ting. Især til vintertilbehør og varmt tøj er det det bedste garnvalg. I dette Fuga garn er uld blandet med akryl, hvilket gør det meget blødt og ikke kradsende overhovedet. Et meget anvendeligt garn, som du kan strikke mange ting med.

Mere information om akrylgarn og andet kunstgarn

Akrylgarn er et garn som er et populært valg af mange, når de skal strikke enten tæpper, tøj eller andet tilbehør eller måske endda legetøj. Akrylgarn har den store fordel at det er meget billigt, og man skal derfor ikke bruge så mange penge for at strikke et relativt stort projekt. En anden fordel ved akrylgarnet er at det fås i virkelig mange farver. Selvom uld efter hånden fås i mange flotte farver, er udvalget af farver rigtig stort. Blandt akrylgarn finder du nemlig både stærke farver som neonfarver, og endda garn med glimmer og andre spændende effekter.

Hvad kan man strikke med akrylgarn?

Det er virkelig mange muligheder for hvad du kan lave med akrylgarn. Om man bruger det til tøj er lidt en smagssag. Da akrylgarnet, og andet kunstigt fremstillet garn, ikke stammer fra et dyr, indeholder det ikke de naturlige egenskaber vi kender fra uld, bomuld og bambus. Man kan ikke ånde ligeså godt i det, det er ikke temperaturregulerende og det kan ikke indeholde nær så meget væske som uld. Til gengæld er der ikke brug for dyr til fremstillingsprocessen, hvilket mange også ser som en stor fordel. En fordom man ofte hører om akrylgarn er at det er billigt plasikgarn. Det er ganske vist billigt, men det kan ligesom alt andet garn, fås i mange kvaliteter. Det handler derfor om at se sig godt for og finde det helt rigtige garn til netop dit projekt.