Kæmpe guide til julestrik – Gør din jul hyggeligere med strik


Hvis du elsker jul, og elsker at strikke, så er det bare med at læse med her. Vi kommer nemlig ind på hvad du kan strikke af julestrik. Så elsker du at bruge julen på at hygge med garn og strikkepinde, så læs videre i denne kæmpe guide til julestrik.

Julen er en skøn tid til at finde garn og strikkepinde frem, og begynde at strikke. Julestrik er hyggeligt at sidde med, og der er næsten ikke grænser for, hvor meget du kan strikke indenfor emnet julestrik. Her i teksten kommer vi ind på de mange forskellige ting du kan strikke, som har med jul at gøre.

Så læs videre, hvis du vil have masser af inspiration til alt det dejlige julestrik du skal lave op til december måned. Husk at gå i gang med dit julestrik i god tid, så det er færdigt til jul. Du kan med fordel gå i gang allerede i starten af efteråret med det første julestrik.

Oktober og november er ofte nogen lidt kedelige og grå måneder, så hvorfor ikke gøre dem en tand mere hyggelige med en masse julestrik projekter? 

Læs videre og se hvor meget der er at vælge i mellem! 


Strikkede nisser – en fast del af julen


Det lille væsen med rødt tøj og en rød, spids nissehue er fast del af julen. Det kan vi vist ikke komme uden om. Det er også derfor, at netop strikkede nisser er blandt det mest populære julestrik.


Hvis vi kigger tilbage på nissens historie, så var den faktisk ikke oprindeligt noget, vi forbandt med julen. Nissen kunne nemlig optræde hele året rundt, og han boede næsten altid på gården. Nissens træske er en rest fra den tid, hvor den var klædt ligesom bondemanden.

Til at starte med blev nissen kaldt Nis eller Niels, og herfra stammer ordet nisse.
Sidenhen er nissen blevet sat i forbindelse med julen, og historien om nissen, der kom med gaver til jul har taget sin form.


Hvis du vil strikke de sødeste små nisser, så finder du her på siden en masse strikkeopskrifter på søde strikkede nisser, som nok er det mest populære julestrik.

Gem kalendergaven i en strikket julesok

Forestil dig at vågne op til en magisk julesok, som nissen har lagt en lille gave i. Det må da være det bedste for et barn i juletiden.

En strikket julesok er endnu et populært stykke julestrik, som mange kaster sig over i juletiden. Ikke nok med, at det er et hyggeligt projekt, så er det også en ting, som med garanti vil blive brugt og skabe en masse glæde. 

En julesok er perfekt til at gemme børnenes kalendergave eller adventsgave. 

Hvis julesokken skal være ekstra god, så kan du lave en med barnets navn broderet på. Det er måske ikke helt julestrik, men hører alligevel ind under hyggelige sysler, man kan sidde med i julen. 

Strik dit eget julepynt, og gør hjemmet til et juleland

Når vi snakker julestrik, så er strikket julepynt nok det første, du tænker på. Og med god grund – for strikket julepynt er da en fast del af julen for alle os, der elsker håndarbejde og strik.

Strikket julepynt kan både være søde strikkede nisser, som vi har været inde på tidligere. Men det kan også være alle mulige andre former for julestrik.

Strikket julepynt kan være: 

  • Strikkede nisser
  • Strikket julesok
  • Strikkede grydelapper med julemotiv
  • Hæket juletræstæppe 
  • Strikket julemand
  • Strikket juletræspynt 
  • Strikkede juleengle 

Julestrik som ovenstående, er ikke kun hyggeligt at lave, det giver også dit hjem en helt personlig form for julepynt, som kan bruges år efter år.

Hjemmelavet julepynt bliver værdsat på en anden måde, end det man køber, og derfor bliver det gemt i generationer. 

Strikket julepynt på juledekorationer 

Det strikkede julepynt kan pynte op på mange forskellige måder i hjemmet. Det kan både stå eller hænge. Men en af smukkeste måder at dekorere hjemmet på, og bruge det hjemmelavede julepynt må være i en adventskrans eller anden juledekoration.

At lave helt unikke og personlige juledekorationer er næsten en hobby i sig selv. Hvis du er glad for at lave noget med hænderne, og arbejde med julestrik, så vil du garanteret også elske at lave din egen juledekoration! 

Du skal bruge ler, lys og smukt julepynt samt gran. Så er du klar til at gå i gang, og der er rig mulighed for at udfolde din kreativitet. 

Lav din egen juledekoration i starten af december, og få glæde af den hele året! 

Strik en nissehue, og kom i julestemning omgående

Er der noget mere julet, end den klassiske nissehue? 

En strikket nissehue er en fast bestanddel af julen, og derfor helt obligatorisk at strikke på et tidspunkt, hvis man holder af julestrik.

En strikket nissehue kan laves til både børn og voksne. Uanset hvem, der bærer nissehuen, vil personen sprede juleglæde og julestemning omkring sig. En strikket nissehue er et skønt stykke julestrik, som kan laves i mange forskellige udgaver. 

Historien om nissehuen 

Den røde, lange spidshue har sin oprindelse helt tilbage fra 1800-tallet. Dengang var den helt normal at gå med, og mange bønder brugte den faktisk til hverdag. 

Det var først, da selve julemanden optrådte med sin røde hue med hvide pelskanter, at nissehuen tog den form, vi kender i dag – nemlig med hvide kanter og en pelskvast i enden. 

Sidenhen har næsten alle nisser den flotte røde hue på, og det er da noget af det bedste julestrik at give sig i kast med. 

Strik din egen nissehue

Mange børn er utrolig glade for at have deres egen nissehue, og det kan du give dem ved at strikke en til dem. Heldigvis findes der en  masse gratis opskrifter på nissehuer, som du kan bruge. 

Det gode ved netop denne type julestrik er, at du ret nemt kan give en nissehue dit eget personlige præg. Du kan ret nemt ændre kvasten, længden eller endda farven på din strikkede nissehue, blot du har en julestrik opskrift at gå ud fra. 

Den klassiske nissehue er jo rød, men hvorfor ikke prøve at lave en grå, eller måske en grøn?

En julesweater – julestrik, der holder i generation

En af de mest klassiske former for julestrik, må være den strikkede julesweater. Den har optrådt i tv flere gange, både som en klassisk del af julen, men også som den lidt kiksede, grimme julesweater. 

Selvom den har et lidt humoristisk ry, så er julesweateren et utrolig hyggeligt projekt julestrik. 

Det, der karakteriserer en julesweater er at den har et flot julemotiv, der er lavet tydeligt og i julefarver. Det kan være Rudolf, en snemand, julemanden eller måske et stort grantræ.

Mulighederne er mange, men en ting er sikkert: En julesweater lader ikke nogen i tvivl om, at det er julestrik, som skal bæres i juletiden. 

Hvis du har mod på at strikke din egen julesweater, så er der rig mulighed for det. Det kan både være en klassisk og smuk julesweater i neutrale farver, eller du kan gå all in på julestrik og lave en i skarpe farver med et rigtig stort julemotiv. 

Køb færdig julesweater 

Hvis du har mange projekter i gang med julestrik, og du ikke helt har tiden til selv at strikke en stor julesweater, så er der råd forude. Du kan nemlig købe en færdig julesweater til en ret billig pris.

Der er flere hjemmesider, der har specialiseret sig i lige præcis julestrik og tilbyder færdige julesweatere til en ret billig pris.


Varme julesokker til fødderne

Julestrik behøver ikke kun begrænse sig til strik som nisser og julepynt. Julestrik kan ligeså vel være dejlige strikkede ting, som man bruger i juletiden.

Hvad med et par lækre julesokker, der varmer dine fødder i den kolde tid? 

Strikkede julesokker er endnu et hyggeligt projekt, som kan strikkes til både store og små. I modsætning til decideret julepynt, kan strikkede julesokker benyttes i hele tiden omkring jul, det vil sige også efterår og forår. 

De varme sokker kan laves mere eller mindre julede, alt efter farvevalg og mønster. Ægte julestrik er er med julemotiver som snemænd, julemænd, juleklokker og lignende. 

Men et par almindelige, varme sokker er også værd at strikke som en del af årets julestrik.

Hvis du ikke kender nogen, der mangler varme julesokker, så kan du forære dem til hjemløse, så de kan lune deres fødder i den kolde tid. 

Broderet julekalender 

En broderet julekalender er ikke ligefrem julestrik, men kan alligevel høre ind under julens hyggelige sysler. 

En hjemmelavet broderet julekalender er typisk et stort stykke stof, hvorpå der er broderet julemotiver. Julekalenderen har så enten 24 eller 4 ringe, hvor i man kan hænge børnenes kalendergaver eller adventsgaver.

En hjemmelavet julekalender vil med garanti bringe glæde for de små, og den vil i sig selv være med til at pynte hjemmet op sammen med alt det andet julestrik.

Ideen med at give børnene kalendergaver har faktisk sin oprindelse i Tyskland. Her gav julemanden, der dengang hed St. Nicolaus, mønter til nogen piger fra en fattig familie.

St. Nicolaus ledte efter et sted at gemme mønterne til pigerne. Da han så deres sokker hang til tørre over kaminen, valgte han at ligge mønter til dem, i deres sokker. Og hermed var en ny tradition født.

Sidenhen er det blevet udvidet til at børnene får en gave hver dag i deres julesok eller på deres julekalender. 

Hvorfor ikke brodere den mest personlige julekalender til dit barn eller barnebarn? 

Lav julepynt med perleplader 

Trænger du til en pause fra julestrik? 

Så kan du lave perleplader. Med perler kan du lave dit eget julepynt, som er lavet af perleplader. Det er en virkelig hyggelig aktivitet, hvis du er kreativ.

Julepynten lavet af perleplader kan hænges op på juletræet eller som julepynt i hjemmet generelt. Det kan også blive til en hyggelig værtindegave, eller måske en hjemmelavet julegave. 

Du kan se mere om perler og perleplader her. Find vejledning til hvordan man stryger en perleplade så du kan gemme den lige her

Julestrik gør julen hyggeligere! 

Hvorfor er det mon, at julestrik er så hyggeligt?

Det er nok fordi, at strik og håndarbejde generelt har tilknytning til den kolde tid. I gamle dage brugte alle i familien vinteren på at sidde indenfor og sysle med deres projekter om aftenen. 

Dengang strikkede kvinderne, mens mændene havde andre typer af opgaver. I dag strikker både mænd og kvinder, og især i juletiden, hvor julestrik er så dejligt at sidde med.

Netop fordi vi bruger mere tid indendøre om vinteren er det oplagt, at sidde med garn og strikkepinde og få produceret en masse julestrik.

Hvis du ikke er i humør til at strikke juleting, så kan du gå igang med at strikke huer, vanter, halstørklæder, en lun trøje eller meget andet. 

Næsten alt julestrik og vinterstrik er lavet i uldgarn, da det er både blødt og varmt. Uldgarn fås i mange forskellige kvaliteter og farver. For bare få år siden kunne man kun få uld i naturlige farver som grå, brun, mørk og blå. Men nu om dage kan du vælge mellem alverdens flotte farver.

Uldgarn bliver farver i alle julens farver som rød, grøn, grå og så videre. Så det er bare med at gå i gang med julestrik med det samme.

Hvis du synes, at uldgarn er lidt til den dyre side, når du skal strikke nisser, så er akrylgarn et virkelig godt alternativ. Det er billigt, og fås i endnu flere farver end uld.

Akryl er nemt at arbejde med, og er dejlig blødt. Tilmed er det blandt det billigste garn du kan købe til julestrik. Læs videre, hvis du vil finde ud af hvor du kan købe dit garn billigt i dag. 

Hvis du også skal være med til at strikke en masse dejlige julestrik og andet vinterstrik, så er det bare med at komme i gang med at købe dit garn.

Hos de fleste online garnforhandlere bliver dit garn afstent samme dag som du bestiller det. Du kan altså gå i gang med julestrik i morgen, hvis du bestiller i dag! 

Vi har samlet en oversigt over hvor du kan købe billigt garn online lige her

Glædelig jul, og god fornøjelse med dit julestrik! 

Recent Posts