Hvor meget garn skal jeg bruge?


I opskriften står der angivet, hvor meget garn du skal bruge til en opskrift. Som udgangspunkt skal du ligge 10% til, da vi alle strikker forskelligt. Husk også at lave en strikkeprøve, der især er vigtig når du strikker tøj.

Hvor meget garn du skal bruge kommer naturligvis også helt an på, hvilket projekt du skal lave. Hvis du for eksempel skal strikke en rød sweater, er det vigtigt at du indkøber alt det garn du skal bruge, inden du går i gang med at strikke. Ellers kan du nemlig risikere, at du løber tør inden du er færdig, og så kan farven ikke skaffes igen! Det skyldes indfarvningen som du kan læse om i næste afsnit.

Indfarvning af garn: Det skal du vide

Når garnet produceres på farbrikken, så farves det med en speciel farveblanding. Når der ikke er mere farve tilbage, er det umuligt at blande præcis den samme nuance igen. Derfor bliver næsten omgang garn altid en smule anderledes.

På en sweater vil dette blive en meget tydeligt skift, og resultatet bliver ikke pænt. Hvis du derimod strikker et stribet tæppe, så vil denne farveforskel knap nok være synlig for det blotte øje.

Hvad betyder løbelængde?

Når du skal udregne hvor meget garn du skal bruge, skal du tjekke hvilken størrelse pinde der anbefales, samt garnets løbelængde.

Løbelængde indikerer hvor længe garnet holder. Jo tykkere garnet er, jo kortere er løbelængden. Det er klart at 50 gram meget tykt garn til pind 7, bliver hurtigere brugt op end garn til pinde 2. Derfor skal du som udgangspunkt bruge mere garn, jo tykkere garnet er.

Hvordan laver jeg en strikkeprøve?

Strikkeprøven er muligvis kedelig at lave, men det er virkelig godt givet ud, hvis du vil undgå at skulle pille dit arbejde op senere hen.

Strik et stykke der måler 10 x 10 cm. med det garn og de pinde som du skal bruge til dit projekt. Mål herefter hvor mange masker du har brugt på det stykke. På den måde ved du meget præcist hvor meget garn du skal bruge.

Hvor meget garn til hæklet tæppe?

For at finde ud af hvor meget garn du skal bruge til et hæklet tæppe, er den bedste vej frem at hæklede første 10-15 cm., og veje det. På den måde kan du måle det op, og gange det op, så du finder frem til hvor mange gram du skal bruge til dit hæklede tæppe.

Hvis tæppet skal være ensfarvet, så indkøb alt garnet med det samme, så du ikke ender med at stå i en situation hvor du mangler en smule, men ikke kan få det samme indfarvning længere. Mangler du garn kan det købes billigt online her.

garn til strikkeprøve

Recent Posts