Armstrikket tæppe: Sådan gør du!


Vidste du at man kan bruge sine arme som strikkepinde? Her kan du lære teknikken du skal bruge for at strikke de smukke kæmpe tæpper, der på ingen tid er blevet moderne.

Et armstrikket tæppe er flot, vamset og strikket i kæmpegarn. Armstrikket tæpper er blevet populære inden for de seneste år. Et armstrikket tæppe består af ren uld, og giver en skøn blød kvalitet. Et armstrikket tæppe ser flot og dekorativt ud, og kan bruges både som hyggetæppe i sofaen eller armstrikket sengetæppe.

Armstrik med kæmpegarn

Strik med kæmpegarn egner sig perfekt som boligtilbehør som armstrikket tæpper, sengetæpper og pudebetræk.

Armstrik et flot halsrør, eller en blød kurv, som din kat eller hund kan putte sig i Du kan også strikke tøj og tilbehør med kæmpegarn. For eksempel kan du hurtigt strikke en hue, halsrør eller måske en poncho. Strik i kæmpegarn skiller sig ud fra mængden med et  flot udtryk.

Se strikkeopskirfter med kæmpegarn her. 

Hvordan armstrikker man?

Et armstrikket tæppe er ikke så svært at lave, når du først er kommet i gang. Hvis du i forvejen har kendskab til strik, så vil du opdage at det er den samme teknik du skal bruge til et armstrikket tæppe.

Brug arme som strikkepinde

Når du strikker armstrik, strikker du med dine arme, i stedet for strikkepinde. Du skal slå masker op på armene, og strikke dem fra arm til arm, ligesom med strikkepinde.

Lyder det bøvlet?

Når du først er kommet igang med et armstrikket tæppe, går det stærkt. Kæmpegarn garn bliver hurtigt til noget, og du kan nemt strikke et tæppe eller et halstørklæde på bare en enkelt aften.

Strik et større projekt

En af fordelene ved armstrik er, at det ikke tager lang tid at armstrikke et større projekt. Armstrik er derfor godt til den utålmodige strikker. Et armstrikket sengetæppe er en god idé, da det er et stort projekt, der kan strikkes forholdsvis hurtigt.
Strik cardigan med chunky garn | Strikkepinde medfølger

En virkelig skøn og vamset cardingan strikket i lækkert chunky garn. Den vil helt sikkert holde dig varm i den kolde tid. Garnet er 30 % uld, og 70 % akryl. Det betyder at garnet er utrolig blødt, og kradser ikke som det i ren uld godt kan. Derudover holdes prisen nede på et fornuftigt niveau.

Vigtigt: Inden garnet tages i brug, er det en god ide at hænge det over en stoleryg i et par timer, eller gerne natten over. Så puffer det op, og bliver mere fyldigt.

Det blødeste chunky garn – til en billig pris

Hos Elmely Design kan du som det eneste sted få chunky garn, der er en blandin af uld og akryl. Det er 30 % uld og 70 % akryl. Det holder prisen nede, og samtidig bliver garnet utrolig blødt og nemt at arbejde med. Kæmpegarn i ren uld kan hurtigt føles lidt kradsende, og er ikke altid det optimale valg til et tæppe, eller til tøj.

Garnet fås i mange flotte farver, og det er også muligt at købe strikkekits.

Armstrikket tæppe: Strikkekit

Strik dette flotte, chunky tæppe med Mayflower kæmpegarn.

I strikkekittet får du garn til et tæppe på 85x80cm.

Køb strikkekit her.

Armstrik er in!

Det er blevet moderne at have et armstrikket tæppe i sit hjem. Tæppet ser dekorativt og eklusivt ud, og med sit rene, rå look pynter det på næsten enhver sofa. Et armstrikket tæppe ser flot og blødt ud, og man har lyst til at putte sig i det.

Der findes mange flotte billeder af armstrikket tæpper på Instagram.

Armstrik, eller kæmpestrik, er på kort tid blevet moderne på grund af sit unikke look. Et armstrikket tæppe er ret dyrt at købe færdigt. Så hvorfor ikke kaste sig ud i selv at armstrikke?


Hvad er armstrik?

Med armstrik er dine arme strikkepinde! Du har maskerne på den ene arm, og strikker dem fra den ene til den anden ved hjælpe af dine hænder.

Det er (mere eller mindre) umuligt at lave andet mens du armstrikker, da man bogstaveligt talt er viklet ind i garn. Lav derfor kaffen inden du går i gang.

Når du strikker med kæmpegarn til armstrik, går det hurtigt. Du kan strikke et tæppe på cirka en time. Armstrik er et godt projekt til den utålmodige strikker, der gerne vil se resultater hurtigt.

Læs om kæmpegarn til armstrik længere nede i teksten.

Trin-for-trin guide til armstrik

Her får du en guide til hvordan du armstrikker.

Armstrik er ikke svært når du først er kommet i gang. Det er samme teknik som når man strikker med strikkepinde, men naturligvis kræves tilvænning når du skal strikke med armene.

Guide til armstrik er delt op i 3 enkle trin. I trin 2 skal du se en video.

1. Slå masker op

Du skal starte med at slå masker op. Når du slår maskerne op, skal du passe på ikke at stramme maskere for meget. Slå ikke for mange masker op. De  fylder meget, når de først er strikket. Tre masker kan sagtens fylde 10 cm.

En god tommelfingeregel er at én maske bruger samme længde garn som din underarm. På den måde kan du måle hvor lang “halen” skal være. Halen er det stykke du ikke skal strikke med, men som hænger løst, efter du har slået masker op.

Husk strikkefastheden! 

Som altid skal du huske din strikkefasthed. Tæppets bredde og længde vil variere alt efter hvordan du armstrikker. Prøv gerne at strikke et par pinde først, inden du beregner hvor mange masker du skal slå op.

2. Strik med dine arme

Nu skal du strikke med dine arme. Dine arme er dine strikkepinde, og du skal derfor have garnet fra den ene arm til den anden. Maske for maske.

Tag fat i garnet med den hånd du har maskerne på, fører hånden over og sætter den på den anden arm. Pas på ikke at få snoet maskerne når du sætter dem over på den anden hånd.

Sørg for at garnet ikke snor sig, da det kan påvirke resultatet. Teknikken er ret enkel når du først er i gang.

På youtube findes der mange videoer. Søg blot på “Armstrik” eller “arm-knitting”.

I denne video fra Drops kan du se hvordan man lavet et armstrikket tæppe med dobbelt garn i Drops Polaris. Teknikken er den samme uanset hvilket garn du vælger.

3. Luk af

Efterhånden som  det armstrikket tæppe bliver længere, bliver det tungere for dine arme. Samtidig skal du holde styr på garnet.

Når dit tæppe har den ønskede længde, eller du er ved at løbe tør for garn, skal du lukke af.

Med armstrik lukker man af på samme måde som normalt strikketøj:

Strik to masker, og træk derefter den første maske henover den anden. Strik en mere, og træk den forrige henover. Sørg for ikke at stramme for meget, så du får en dejlig elastisk kant på arbejdet.

Kæmpegarn til armstrik

Når du skal strikke armstrik, skal du strikke med kæmpegarn. Garnet er meget tykkere end garn man normalt strikker med. Kæmpegarn er ren uld.

Før vask kan garnet godt føles en smule krads, men bliver blødt efter vask med uldgarn. Ifølge vaskeinstruktionerne skal garnet håndvaskes, men har du et skånsomt program på din vaskemaskine, kan det nok godt vaskes i maske.

Garnet er ikke spundet, hvilket giver den tykke kvalitet. Derfor kan kæmpegarn godt fnulre lidt. Det er helt normalt. Hvis du har en mørk sofa, skal du måske vælge en af de mørkere farver til dit armstrikket tæppe, så din sofa ikke kommer ser fnulret ud.

Hvis du gerne vil fjerne fnulleret, kan du bruge en uldkam.

Et Mayflower Chunky kæmpegarnnøgle vejer 400 gram, og løbelængden er 40 cm. Et enkelt nøgle er nok til at strikke en firkant på omtrent 80×80 cm. Et enkelt nøgle kæmpegarn kunne blive til et fint og blødt babytæppe, der kan ligge kravlegården eller på gulvet.

Et enkelt garnnøgle Mayflower Chunky koster normalt 200 kr. hos Rito.

Garnet er lavet i naturfarver som grå, hvid, sort og brun. Et færdi armstrikket tæppe har et råt, naturligt look, der tilføjer et personligt præg i dit hjem.

Køb kæmpegarn til armstrik her

Det skal du vide om kæmpegarn!

    • Garnet egner sig til armstrik
    • Til en plaid skal du regne med et garnforbrug på 2-2,5 kg.
    • Tæpper strikket med kæmpegarn bliver utrolig bløde og vamsede
    • Garnet er ikke spundet, og kan derfor nemt fnulre. Overvej derfor, om det er en god idé med hvidt tæppe, hvis du har en mørk sofa.

Bliver du træt af at dit armstrikket tæppe i kæmpegarn fnulrer kan du forhindre det ved at bruge en uldkam, der fjerner problemerne.

XXL Strikkepinde til kæmpegarn

Det er muligt at strikke med kæmpegarnet på strikkepinde. Kæmpegarnet strikket på strikkepinde bliver et mindre løst look, når du strikker på pinde i stedet for på armene.

Til garnet skal du skal bruge strikkepind str. 30. De kan købes her. 

Strikkepinde str. 30 der passer med kæmpegarn koster  425 kr.

Når du er færdig med strikkepindende, kan de blive et flot dekoration i dit kreative hjørne derhjemme.

Køb strikkepinde til kæmpegarn her

Mindre kæmpegarn til armstrik

Der findes også kæmpegarn til pind 15 mm.

Garnet på billedet hedder Drops Polaris, og er 100 % uld. Kæmpegarnet fra Drops fås i mange farver, herunder de friske farver som lilla og rød.

Det er halvt så tykt som chunky kæmpegarn fra Mayflower vist højere oppe.

Se eksempel på arm strik med Drops Polaris i videoen længere oppe i teksten.

Hvis du ønsker at armstrikke med drops polaris garn, kan du strikke med 2 tråde. Det giver også mulighed for sjove kombinationsmuligheder. Strik fx et tæppe i lilla og grå, som vist på billedet.

Køb Drops Polaris her. 

Hvor meget kæmpegarn til tæppe?

Hvor meget garn du skal bruge for at lave dit armstrikkede tæppe, kommer naturligvis helt an på hvor stort et tæppe du ønsker, samt hvor løst det skal strikkes. Strikkes tæppet for løst bliver det mindre vamset, men mere let og luftigt. Det kommer helt an på hvilket udtryk du går efter.

Hvor meget garn du skal bruge kommer naturligvis an på hvor stort du ønsker dit tæppe, samt om du strikker armstrik eller på pinde.

Strikkepinden.com anbefaler at du bruger 2 – 2,5 kg. garn. Det vil sige 5-7 nøgler på 400 gram. Det bliver et meget stort tæppe. Prøv dig frem, og lav en strikkeprøve først.

Tip!

Hvis du synes det bliver for dyrt i garn, så tjek guiden til at strikke et tæppe af fleecetæpper!

Armstrikket sengetæppe

Har du altid ønsket dig et hjemmestrikket sengetæppe, men synes at projektet tager uoverskuelig lang tid? Så bør du overveje muligheden for et armstrikket sengetæppe.

En af de store fordele ved armstrik er nemlig, at armstrik ikke tager lang tid! Med lidt tålmodighed og vedholdenhed, kan du lave et armstrikket sengetæppe på blot én dag.

Armstrik sengetæppe, og nyd hvor pæn din seng bliver i dagtimerne. Et armstrikket tæppe har den unikke egenskab, at det kan få almindelig glatstrik til at se smukt, ekslustivt og kreativt ud.

Armstrik af fleecetæppe

Hvis du synes at kæmpe garn til armstrik er lidt for dyrt, er der en anden mulighed. Du kan nemlig armstrikke et sengetæppe af billige fleecetæpper!

Det kræver blot lidt forarbejde, og du får naturligvis et tæppe i fleece, fremfor et i uld. Til gengæld kan det gøres for meget færre penge. Guiden her er inspireret af bloggeren Hippietippi.

I Ikea og Jysk kan man købe billige fleecetæpper. De koster 10-15 kr stykket. Køber du 10 stk. burde du have til en plaid.

Sådan gør du:

Klip fleecetæpperne ud i lige brede strimler. Lig dem dobbelt når du klipper, så går det hurtigere. Sy alle strimlerne sammen, så de danner én lang bane. Det er dit garn.

Rul garnet sammen, så de danner et garnnøgle. Undgå at stoffet krøller og snoer sig undervejs.

Så har du et stort garnnøgle, som du kan bruge til at armstrikke dit tæppe. Strik efter trin-for-trin guiden til armstrik længere oppe i teksten.

Recent Posts